Du er her: Kollegierne i Universitetsparken Ombygningsprojekt

Fornyelse og ombygning af Kollegium 1 til 3

Kollegiebestyrelsen har på bestyrelsesmødet den 27. marts 2012 besluttet, at fornyelses- og ombygningsprojektet udskydes, da det ikke har været muligt at opnå fornødne tilsagn om fondsfinanciering.

I konsekvens heraf vil kollegianere med tidsbestemte lejemål få meddelelse om, at tidsbegrænsningen pr. dags dato er bortfaldet, og at deres lejemål fortsætter på samme vilkår som for andre kollegianere. Der vil således ikke ske nogen opsigelse pr. 1. august 2012.

Pbv
Bent Müller
Formand for bestyrelsen

Ser man på de senest opførte og prisbelønnede kollegier i Danmark er det tydeligt at individet er kommet mere i fokus. Mere plads til at bo på, er et af de ønsker de unge har til deres ungdomsbolig, fremgår det af en undersøgelse blandt kollegiebeboere fra Kollegiekontoret i Aarhus. Kollegier anno 2011 er indrettet med gode og moderne køkkener og opholdsrum. Værelserne er blevet større og har eget bad og toilet. Desuden er der lagt vægt på at skabe en række gode og velordnede forhold, som underbygger fællesskabet og følelsen af at bo på et kollegium.

Med udgangspunkt i disse erfaringer og kollegiets unikke placering og tradition er det planen at ombygge Kollegierne i Universitetsparken, så de også i fremtiden vil være et unikt omdrejningspunkt for det sociale liv ved Aarhus Universitet.

EN CAMPUS MIDT I BYEN

»Aarhus Universitet er en levende og attraktiv bydel. Parken fungerer som en oase tæt på bykernen, som man kan søge til, når man har brug for en pause. Her er altid liv takket være de studerende. Hvis de ikke boede i parken, ville universitetet være som ethvert andet forretningsbyggeri, hvor folk kom og gik på arbejde om dagen. Et sted der blev forladt, når arbejdstiden var slut«.
Gøsta Knudsen, stadsarkitekt i Aarhus

BAGGRUND

Kollegierne i Universitetsparken ledes af en bestyrelse, har ansvaret for drift og videreudvikling.

Igennem årene er der løbende foretaget vedligeholdelse af bygningerne. Driften er sund, men der er ikke midler til den gennemgående renovering og fornyelse, der nu er nødvendig. Det er derfor påkrævet at søge eksterne midler til ombygningen, der skal sikre at kollegierne også på længere sigt kan opfylde deres fornemste formål; at tjene som boliger for studerende ved Aarhus Universitet.

PROJEKT

Mere plads til at bo, er et af de ønsker de unge har til deres ungdomsbolig, fremgår det af en undersøgelse blandt kollegiebeboere fra Kollegiekontoret i Århus. Samfundet har ændret sig, siden det første kollegium blev bygget for godt 75 år siden. Hvad der i 30’erne blev beskrevet som gode forhold for studenterne i Danmark, lever ikke længere op til nutidens krav om en moderne bolig. I dag er indretningen i Kollegierne i Universitetsparken forældet. Der er 15 kollegianere om at dele to bruserum og to toiletter på gangen. Fælleskøkkenet er på 15 kvadratmeter og værelserne er små.

LYS, LUFT OG PLADS TIL FÆLLESSKAB

At skabe et kollegium, som bygger på stedets potentiale, og som opfylder de moderne studerendes behov for at studere, og for privathed såvel som adgang til parkens lys og luft, og i særlig grad det helt unikke fællesskab, som et kollegium i sin helhed kan tilbyde.

I projektforslaget defineres ”kollegiegangfællesskabet” som et begreb nærmere end en fysisk afgrænsning til én gang/etage. Dermed skabes muligheden for at lave et gangfællesskab, der strækker sig over to etager med et stort toetagers fællesrum som gevinst. I projektet udgøres et kollegium derfor af to gang fællesskaber hvert bestående af henholdsvis 15 og 18 værelser der er lidt færre værelser i det nederste gang- fællesskab, da dele af stueetagen er indrettet til vaskeri, tørrerum, teknikrum samt foyer og flugtveje for det enkelte kollegium. Øverst udgør loftrummet ventilationsafløb, tørrerum samt en række opbevarings- rum til brug for beboerne.

NYT FÆLLESRUM I TO ETAGER

En trappe forbinder køkken og opholdsrum der tilsammen udgør fællesrummet.

Det åbne fællesrum giver en fornemmelse af lys, luft, og en følelse af plads på gangene.

Indvendigt holdes kollegierne i en lys farveskala for bl.a. at understrege den nordiske tradition men også for at sikre, at de enkelte kollegier bliver så lyse som muligt og dermed tillader sollyset fra fællesrummet og fra vinduespartierne i gavlene at trække så langt ind i bygningen som muligt.

Fællesrummet i to niveauer udgøres af 31 m2 køkken/ophold og 28 m2 ophold. Et fællesrum, som via den interne trappe forbinder de to etager naturligt og ubesværet. Dermed bliver fællesrummet et naturligt samlingspunkt for gangfællesskabet, idet muligheden for at foretage flere aktiviteter samtidig forøges. Eksempelvis er det muligt at lave mad, diskutere eller spille kort – alt sammen mens der ses fodbold på det fælles fjernsyn. Yderligere tilfører det åbne fællesrum lys, luft og en følelse af plads på gangene.

Endelig opnår fællesrummet et areal, der udgør en mulighed for en bredere udnyttelse i større sammenhæng. Dermed bliver det muligt at lave arrangementer, som strækker sig på tværs af gangfællesskaberne. Arrangementer, som kan annonceres på den elektroniske opslagstavle, der opsættes ved indgangen til de enkelte gangfællesskaber.

Fællesrummet placeres i kollegium 1-3 mod øst, således at kollegianerne får mest mulig glæde af universitetsparken samt solens placering.

 

Fællesrum, nederst
Fællesrum, øverst

VÆRELSER MED EGET BAD

Værelsetype A
Værelsetype B
Værelsetype C
Værelsetype D

Der er både mere plads og eget bad i de nye værelser. Skydelågerne foran værelsets garderobe og vask gør det muligt at pakke vask og garderobe væk og dermed have et ryddeligt og behageligt sted at studere, sove og have besøg. De store skabe, som indgår i møblet, gør det muligt for den enkelte studerende at opbevare sine ejendele.

TYPE A, 1½-VÆRELSE

 • 3. STK PÅ 1-2-3 ETAGE, 2 STK. STUEETAGE
 • Netto: 29,4 m2, heraf bad 2,8m2, Brutto 35m2
 • Husleje 3.800,00 kr. med boligsikring 3.309,00 kr.

TYPE B, TYPE B 1½-VÆRELSE

 • 3. STK PÅ 1-2-3 ETAGE, 2 STK. STUEETAGE
 • Netto: 25,9 m2, heraf bad 2,8m2, Brutto: 30 M2
 • Husleje 3400,00 kr. med boligsikring 2961,00 kr.

TYPE C, 1-VÆRELSE

 • 2. STK PÅ 1-2-3 ETAGE, 2 STK. STUEETAGE
 • Netto: 17,2 m2, heraf bad 2,8m2, Brutto: 20 M2
 • Husleje 2.500,00 kr. med boligsikring 2188,00 kr.

TYPE D, ­2-VÆRELSES

 • 1. STK PÅ 1-2-3 ETAGE, INGEN I STUEETAGE
 • Netto: 32,0 m2, heraf bad 2,8m2, Brutto: 39 M2
 • Husleje 4100,00 kr. med boligsikring 3570,00 kr.

Læs mere om ombygningsprojektet (pdf)

Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 08.06.2016